vrijdag 23 maart 2012

Moordvrouw de personages met hun rol

Fenna Kremer
Gespeeld door Wendy van Dijk, Fenna (1977) komt na 5 jaar Haaglanden en 8 jaar rechercher Rotterdam-Rijmond naar Leeuwarden om daar aan de slag te gaan bij het korps Midden-Friesland. Fenna werkte tijdens haar dienst bij Rotterdam-Rijmond als undercover agent en tijdens een operatie is haar undercover identiteit doodverklaard. Tijdens deze operatie raakt Fenna getraumatiseerd en gaat ze tijdelijk uit dienst. Acht maanden later wordt Fenna als rechercheur voor het korps Midden-Friesland naar Leeuwarden gestuurd, om haar zo uit de wind te houden.
Ondertussen blijkt Fenna klaar te zijn voor een nieuw leven, maar heeft het nog steeds moeilijk. In aflevering 1x02 "Rebbeca" vertelt Fenna dat ze tijdens een haar laatste undercoveroperatie haar partner Mark, zowel haar werk als levenspartner, te hebben verloren en Fenna voelt zich daar verantwoordelijk over.
Carla Vreeswijk
Carla Vreeswijk (1963) wordt gespeeld door Renée Soutendijk en is als Teamchef korps Midden-Friesland en gecertificeerd hulpofficier de leidinggevende binnen het team. Carla is een no-nonsense politiechef die voor haar carrière alles opzij heeft gezet: een sociaal leven, kinderen. Weliswaar komt zij nooit op het plaats delict, maar toch staat ze midden in het recherchewerk. Carla onderhoudt het contact met de hogere kaders, stuurt het onderzoek aan en bezweert de vaak hoogoplopende, onderlinge spanningen.
In aflevering 1x05 "Eén voor allen" blijkt Carla sympathie te hebben voor Carlo (Micha Hulshof). Carlo heeft alles over voor z'n zoon en Carla begrijpt dat. Dertien jaar en negen maanden geleden blijkt dat Carla haar zoontje Daniël heeft verloren. Menno heeft echter iets door dat Carlo iets achter houdt, maar weet niet precies wat. Wel merkt hij dat Carla het totaal niet heeft verwerkt. Wanneer Carla dit opbiecht aan Carlo blijkt Fenna alles te horen. De naam van het personage Carlo is een verwijzing naar de naam van Carla.
Evert Numan
Thijs Römer speelt Evert Numan (1975). Evert ging meteen na het afstuderen aan de slag bij het korps Midden-Friesland. Evert was dan ook de afgelopen tien jaar bij alle grote zaken in Friesland betrokken en hij kent het criminele circuit dan ook als geen ander. Door de jaren heen heeft Evert zich opgewerkt tot rechercheur, maar kostte wel zijn huwelijk en een gelukkig leventje met z'n twee kinderen. Zijn krachtige, doelgerichte aanpak staat in schril contrast met de ‘amateur-psychologie’ van nieuwkomer Fenna Kremer, waaraan hij zich doodergert. Helemaal wanneer de zoveelste case door haar wordt opgelost. Evert voelt zich door het succes van Fenna en Carla als leidinggevende zich niet echt op z'n gemak. Hij heeft het gevoel dat het team te vrouwlijk gaat worden.
In aflevering 1x02 "Rebecca" gaat Evert buiten de regels van het korps om. Er wil iemand een aanslag doen tijdens Sneekweek, maar op dat moment zijn Noor, Evert's exvrouw en hun twee dochters Nienke en Brecht aanwezig. Evert verteld Noor in vertrouwen wat er gaan is, maar dit blijkt naar buiten te komen wat heel Sneekweek op z'n kop zet. Uiteindelijk komt Carla na afloop van de zaak erachter dat Evert dit aan Noor heeft verteld en kan nog gevolgen hebben voor Evert.
Menno de Waard
Menno de Waard (1960) wordt gespeeld door Porgy Franssen. Menno is de Politiepsycholoog, beleidsadviseur binnen het team en werkt daarom veel samen met Carla. Als politiepsycholoog bekijkt Menno de Waard een misdrijf steeds vanuit gedragskundig oogpunt. Zijn ervaring en inzicht maken hem een waardevol klankbord voor Carla, die worstelt met de succesvolle, maar tegelijk destructieve inbreng van Fenna Kremer. Geïntrigeerd door de ongrijpbare Fenna legt Menno stap voor stap de beerput van haar verleden open.
In aflevering 1x07 "Hartpijn" blijkt Menno homoseksueel te zijn. Hij heeft al vijftien jaar een relatie met de vijftien jaar jongere Pieter. Menno heeft in al die jaren Pieter de vrijheid gegeven dat hij in het weekend ook andere mannen zag. Pieter kreeg een soort relatie met Teun. Dit tot teleurstelling van Menno, want Teun blijkt een drugsdealer. In diezelfde aflevering word Teun opgepakt, maar vraagt aan Menno of Menno bewijsmateriaal wilt weggooien. Menno doet dit, maar dan wel in ruil dat Teun bij Pieter uit de buurt blijft. Carla merkt op dat Menno bewijsmateriaal achter houdt en zet Menno op non-actief. Dan blijkt ook dat Teun gewoon contact heeft blijven houden met Pieter en besluit Menno z'n relatie met Pieter te beëindigen.
Bram Amezian
Achmed Akkabi speelt de rol van Ibrahim "Bram" Amezian (1985). Bram is hoofdagent, maar is tevens rechercheur-in-opleiding. Bram heeft nog maar net de recherche-opleiding afgerond en weet precies hoe een onderzoek of verhoor volgens het boekje zou moeten verlopen. Daar heeft hij echter weinig aan, wanneer hij de vaste partner van Fenna wordt. "Hou haar in het gareel" geeft Carla hem als opdracht mee, maar dat blijkt een mission impossible aangezien Fenna vooral doet wat zij zelf graag wilt doen.
Simone Blok
Simone Blok (1986) wordt gespeeld door Chava Voor in 't Holt. Simone is een technisch rechercheur en analiste en met uiterste precisie moet ze alle sporen op het plaats delict veiligstellen en analyseren in haar laboratorium op het hoofdbureau. Emoties lijken geen rol te spelen in haar leven, maar achter haar fixatie op feiten en cijfers gaat een onstuimig gevoelsleven schuil. Toch heeft Bram heel wat volharding nodig om daartoe door te dringen.
In aflevering 1x05 "Eén voor allen" verteld Simone dat haar vriend Emiel tijdelijk in het buitenland zit en in aflevering 1x06 "Teruggefloten" is hij weer terug. Inmiddels heeft zij hun slaapkamer veranderd en valt dit niet in de smaak bij Emiel. De twee hebben paar dagen ruzie en trekt Simone op het werk steeds meer naar haar collega Bram. Simone heeft ook een zwak voor Bram. Enkele dagen later maken Simone en Emiel het toch goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten